2015. január 10., szombat

Kandírozott gyömbéres trüffel és a karácsonyi hadművelet


A trüffel volt az utolsó dolog, ami a karácsonyi hajrában, 24-én délelőtt még egy nagy levegővétel kíséretében elkészült, hogy azután megveregethessem a vállam. Nem mondom, hogy nem gondoltam a megfutamodásra, de a megajándékozottak szerencséjére már előző este elkészült a csokimassza, azzal meg csak kellett kezdeni valamit. Persze megehettük volna kiskanállal a fadíszítés alatt, de győzött a lelkiismeret. Néha van.
A karácsonyfa feldíszítését egyébként Marci alvásidejére időzítettük, azután elégedetten elsötétítettük a szobát, bezártuk az ajtót, készen állva arra, hogy egy gyors hadművelettel elhagyjuk a lakást, majd hazatérve a nagyszülőktől megmutassuk a gyereknek a nagy meglepetést. Marci felkelt, és persze azonnal látta, hogy valami nincsen rendjén, ajtó zárva, na de mi lehet mögötte. A körülmények neki kedveztek, az ajtó üveges, könnyű volt feltapadni rá, és a rövid terepszemle után a 2 évesek magabiztosságával kijelenteni: Fenyőfa!
Jövőre függöny lesz.
Itt a vége, csokiba fulladunk.




Kandírozott gyömbéres trüffel

20 dkg étcsokoládé (70%-os)
6 dl tejszín
6-7 dkg vaj
nádcukor ízlés szerint
2 ek kandírozott gyömbér
kakaópor a forgatáshoz


A vajat és a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt, a cukrot és az összevágott gyömbért. A masszát tálba öntjük, hagyjuk kihűlni, majd legalább 2-3 órára a hűtőbe rakjuk.
Ha letelt az idő, jöhet a formázás. A kakaóport egy mélyebb tálkába szórjuk. A megdermedt csokimasszából kiskanál segítségével kiveszünk egy adagot, majd kézzel golyóvá formáljuk, végül a kakaóporba hempergetjük és egy sütőpapírral letakart tálcára rakjuk. Addig folytatjuk ugyanígy, míg el nem fogy a csoki, közben érdemes néha benedvesíteni a kezünket. A kész golyókat csomagolásig a hűtőbe rakjuk. Azután jöhet a zacskó, a doboz vagy a kezünk, meg a szánk.


A kandírozott gyömbért személy szerint imádom, édes és persze nagyon csípős, jó étcsokoládéval párosítva nem hibázhatunk. Én legalábbis így gondoltam, és a tegnap kapott visszajelzés szerint nem is tévedtem. 
Ezzel az írással sikerült beállítanom imbisz tavalyi bejegyzésszámát, és még csak január van. Mi jöhet még.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails