2015. január 8., csütörtök

Ananász, füge avagy chutney duplán


Nem túl érdekes karácsony után ünnepi, főleg ajándékügyi előkészületekről mesélni, de így legalább írok és megmarad, ráadásul mindkét recept nyugodt szívvel elkészíthető januárban is. A februárról már nem is beszélve. Én például a fügéset biztosan megfőzöm újra, ugyanis meggondolatlan módon éppen annyit készítettem, amennyi belefért az üvegbe, amit aztán megkapott Zsuzsi egy szép darab sajt kíséretében. Volt még keksz is, de arról majd később, mert megígértem. 
A kettes számú recept, az ananász chutney volt az első dolog a gasztroajándékok listáján, ugyanis most már hagyomány, hogy Péternek, férj apukájának minden karácsonykor főzök chutney-t. Volt már mangós, sütőtökös kiadás is, de azért az első hely egyértelműen az ananászé. Szerintem, a megajándékozott még nem nyilatkozott.
Itt a vége, chutney fő.



Ananász chutney

1 érett ananász
1 közepes vöröshagyma
1 tk mustármag
chilipehely
1-2 ek fehér balzsamecet
nádcukor
olívaolaj



A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Az ananászt meghámozzuk, közepét kivágjuk, felkockázzuk. Egy edényben felmelegítünk 1 evőkanál olívaolajat, beleszórjuk a mustármagot, lefedjük, megvárjuk, míg pattogni kezd. Akkor következhet a hagyma, sütjük, míg üveges nem lesz, majd jöhet az ananász, chili és nádcukor ízlés szerint, végül egy kevés víz. Lefedjük és addig főzzük, míg az ananász megpuhul. A folyamat közben nem felejtjük el rendszeresen megkeverni, ha szükséges, adunk még hozzá vizet. Mielőtt befejeznénk, belekeverjük az ecetet, kóstolunk, ha bármi hiányozna, nem lenne lég csípős vagy édes, lehet pótolni.
A kész chutney-t még forrón sterilizált üveg(ek)be töltjük, lezárjuk, készen is vagyunk.




Füge chutney (recept innen)

50 dkg aszalt füge
1 ek fenyőmag
chilipehely
nádcukor
1,5 dl száraz vörösbor
1,5 dl frissen facsart narancslé
5 ek balzsamecet
5 dkg feketeribizli- vagy áfonyalekvár


A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, hagyjuk kihűlni. A fügéket apróra vágjuk. A cukrot egy edényben óvatosan felolvasztjuk, majd beleöntjük a bort és a narancslevet, néhány percig főzzük. Jöhet a füge, a chili és a lekvár, közepes lángon 10-15 percig főzzük, majd levesszük a chutney-t a tűzről és összeturmixoljuk. Visszatesszük az edényt a tűzhelyre, hozzáadjuk a balzsamecetet és a fenyőmagot, összefőzzük. Kóstolunk, ha bármi hiányzik, most lehet pótolni.
Forrón sterilizált üvegekbe töltjük. Ha kihűlt, jöhet a sajt. Meg az evés.


A chutney jó, a chutney finom, jön a hétvége, főzzenek egyet vagy kettőt akár. 
És mivel sikerült még egyéb karácsonyi ajándékokat is elterveznem, megvalósítanom, sőt, még le is fényképeznem, attól tartok, lesz folytatás. Ha kíváncsiak, mi várható, megnézhetik itt.




Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails