2012. július 20., péntek

Pénteki gyors: cukkinis-paradicsomos pasta


Mindenféle szezon van, fesztiválozós, dinnyevős, lecsófőzős, kovászos uborkás, messzire vagy közelre utazós, rövid nadrágos, barackos, fagyigombócos, és itt abba is hagyom. A mai pénteki gyors is illik a sorba, van benne cukkini, paradicsom, idei fokhagyma, hagyma, a többiek meg ugye szükségesek kiegészítőként. A tésztának pedig mindig szezonja van.
A cukkinik, érett paradicsomok az otthoni kertből kerültek hozzánk, ahogy a hagymák is, és igen, tudom, milyen szerencsés helyzetben vagyok. Bonyolult főzéshez valahogy még mindig nem jött meg a kedvem, és nem is akartam erőszakoskodni magammal, így aztán egy valóban nagyon gyorsan elő- és elkészíthető tésztaétel készült a kapott alapanyagokból. Vacsorának erősen javasolható, még egy végtelenül elkedvetlenítő vagy éppen megunt nap után is, a főzés egyébként is hasznos hangulatjavító, javaslom mindenkinek. Közben kell egy kis zene, énekelni ér, és a fejmozgatás sem tilos. Hozzánk ugyan néha átnéz a szemközti konyhaablakból egy hölgy, aki talán egyszer-egyszer furcsának találhat minket, de ki bánja. 
Itt a vége, pasta lesz, és persze főzni vidáman is ajánlott.






Cukkinis-paradicsomos spagetti


3-4 kicsi, zsenge cukkini
8-10 koktélparadicsom
10 dkg bacon (elhagyható)
1 kisebb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl száraz fehérbor
olívaolaj
parmezán
bors
30-40 dkg spagetti



A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Ugyanezt tesszük a fokhagymagerezdekkel is. A cukkiniket megmossuk, szárazra töröljük, végeket levágjuk, majd vékonyan meghámozzuk, de ettől el is tekinthetnek, végül kisebb kockákra vágjuk. A bacont felcsíkozzuk.
Egy magasabb falú serpenyőben melegítünk egy evőkanál olívaolajat, rádobjuk a hagymát, sütjük, míg üveges nem lesz. Akkor jöhet a bacon és a fokhagyma, addig pirítjuk őket, néha megkeverve, míg a szalonna meg nem pirul egy kicsit. A serpenyőbe öntjük a bort, várunk, míg az alkohol elpárolog, majd jöhet a cukkini, kevés só, frissen őrölt bors, keverés, fedő.
A spagettit a szokásos módon megfőzzük, a főzővizéből néhány kanállal átmerünk a serpenyőbe. A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, felezzük. Ha a cukkini már szinte elkészült, a serpenyőbe dobjuk a paradicsomokat, néhány percig még együtt pároljuk őket, aztán készen is vagyunk. Kóstolás persze nem marad el, ha bármi hiányzik, most lehet pótolni. Ha kevésnek találnák a folyadékot, merjenek még néhány kanál főzővizet a serpenyőbe.
A spagettit leszűrjük, összeforgatjuk a paradicsommal, cukkinivel. Úgy három adaggal számoljanak. Tányér, tészta, tetejére reszelt parmezán, esetleg még egy kevés frissen őrölt bors, egy locsolásnyi olívaolaj, villa a kézbe, eszünk. A péntek persze felcserélhető keddel, szerdával, ahogy épp a kedvük tartja.


Péntekre már csak a megszokott. Legyen jó hétvégéjük, főzzenek, egyenek, igyanak, mulassanak, szellőztessék meg magukat valahol, valahogy. A hírek szerint a kiskertben színesednek a paradicsomok, ha lesz szüret, jövő héten jön a nagy paradicsomos bejegyzés imbiszen.



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails