2011. október 7., péntek

Fügétől függően


Írhatnám, hogy a felhők miatt, hogy itt az ősz, a derűre ráült a ború, és így tovább, amíg csak telik az ide illő szókészletemből. De nem lenne igaz, bár azt így utólag magam is megállapítom, az időzítés nem volt rossz, ha esik, valahogy könnyebb lelkiismeretlenül sütiket enni, nem mintha gyötörni szokott volna a villa letétele után a bűntudat, és persze nem állítom, hogy jól van ez így. A mai süti azonban nem kötődik időjáráshoz, lelki felforduláshoz, évszakhoz vagy bármi máshoz, azaz dehogynem, a fügék miatt született, pontosabban sült meg. Történt ugyanis, hogy Herr Paprika mamája emlékezett még a tavalyi fügés akcióra, aminek a végén közösen állítgattuk a lila gyümölcsöt, hogy a legjobb formáját mutassa a készülő képeken, és utólag nézve sem dolgoztunk rosszul. Szóval Éva megajándékozott egy doboz fügével, és én örültem, nagyon, ilyen jó szezonom mondhatom, még nem volt, lehet kalandozni, tobzódni, és ez nekem könnyen megy, azt hiszem. A megbontott csomag első eredménye a csokis süti forró fügével kombinálva, az előbbibe került néhány fűszer, az utóbbi pedig kapott egy édes, mondjuk mázat. 
De mielőtt jönne az igazán egyszerű recept, valami még, ami persze nem tartozik a tárgyhoz, de ki bánja. Két napja megnéztem az új Jovanotti klipet, ami meglehetősen szórakoztatóra sikerült, szomorodó pillanatok ellen kiváló fegyver, és egy biztos, a forgást mindenképp eltanulom, hátha nálam is működik majd hűtőnyitáskor...
Most már tényleg csoki, süti és a füge.





Fűszeres csokisüti forró fügével


14 dkg jó minőségű étcsokoládé
10 dkg vaj
3 tojás
2 ek liszt
2 ek nádcukor
3 tk fügelekvár (elhagyható vagy másra is cserélhető)
1 tk őrölt szerecsendió
1 kk őrölt chili
1 kk őrölt szegfűszeg
4 füge
5 dkg cukor



A csokoládét kisebb darabokra törjük, és a vaj kíséretében vízgőz fölött felolvasztjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat 2 ek cukorral habosra keverjük, majd lassan hozzájuk szitáljuk a lisztet, közben keverünk folyamatosan. A kissé már kihűlt vajas csokit lassan a lisztes-tojásos keverékhez öntjük, persze keverünk, majd jöhet a fügelekvár, a szegfűszeg, a chili és a szerecsendió. A fehérjéket egy pici sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a csokis masszába forgatjuk. Egy 18 centi átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a csokis tésztát, inkább masszát, szépen elegyengetjük. A sütőt előmelegítjük 170 fokra (légkeverést nem használtam), sütjük a sütinket 25-30 percig. Miután elkészültünk, fakanállal kitámasztjuk a sütő ajtaját, várunk 10 percet, majd kivesszük a sütit. A formát óvatosan kikapcsoljuk, késsel esetleg meglazíthatjuk a süti szélét, ezzel a résszel készen is volnánk.
A fügéket megmossuk, szárazra töröljük, szárakat levágjuk, majd kisebb cikkekre vágjuk. Egy edényben felolvasztunk 5 dkg cukrot, adunk hozzá úgy fél deci vizet, majd hagyjuk szépen besűrűsödni, a végén belerakjuk óvatosan a fügéket, kicsit megmozgatjuk az edényt, hagyjuk a gyümölcsöket a forró, mondjuk szirupban két-három percig, és vége is van.
Szelet süti, tányér, forró füge, villa, remélem, szeretni fogják.


Ha esik, ha fúj, a hétvége itt a nyakunkon, és ez mindenképpen jó hír, gondolom, egyetértenek. Egyenek, igyanak, főzzenek, mulassanak, vagy amit éppen hoz a kedvük. Én is kíváncsian várom, az enyém mit hoz.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails