2011. október 20., csütörtök

Elfogyó dolgok


Szeretem a kelbimbót, a nevét kevésbé, valahogy furcsa együtt a kel meg a bimbó, de megszokni mindent meglehet, és szerencsére nem a szavakat eszem meg, szóval elfogadtam úgy, ahogy van, névvel, ízzel, formával, színnel, illattal együtt. Imbiszen eddig egyszer fordult elő, akkor sem főszerepben, most viszont az első őszi-téli kelbimbóevés vele kezdődött, belőle építkeztem. Az egyik ötlet egy sós morzsa lett volna, tavaly nagyon szerettem mindegyik változatot, a másik pedig egy kelbimbós tészta. Telefon, vonalban Herr Paprika, tészta vagy morzsa, kis szünet, tészta. Akkor a kérdés eldöntetett.
Az egész főzést a készletek elfogyasztása, kimerítése jellemezte. A hűtőből kikerült a várakozó fél citrom, kiürült a mogyoróolajos üveg, kifacsartam az utolsó szezámolajcseppeket, elkopott a tojásos tésztás tartalék és a hüvelykujjam is, amit a kelbimbók darabolása közben egy jól irányzott mozdulattal elvágtam, futás a komódig, tépés, ragasztás, de legalább a ragtapasz fekete-fehér. Azért minden jó és a vége még inkább, ennyi viszontagság belefér, hüvelykujj majd gondoskodik magáról, én meg az olajhiányt próbálom sürgősen megszüntetni. 
Nincs tovább, főzünk.




Kínai tojásos tészta kelbimbóval, szezámmaggal


50 dkg kelbimbó
1 közepes lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
gyömbér (2 centis darab)
2-3 kicsi chilipaprika
szójaszósz
szezámolaj
fél citrom
szezámmag
mogyoróolaj (vagy más)
20 dkg kínai tojásos tészta


A kelbimbókat megtisztítjuk, a végeket levágjuk, külső leveleket leszedjük, azután megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük őket, majd mérettől függően felezzük, negyedeljük. A hagymát megpucoljuk, felezzük, vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymákat ugyancsak megpucoljuk, apróra vágjuk, a gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A chilipaprikákat megmossuk, szárazra töröljük, vékonyan felszeleteljük. 
Egy magasabb falú serpenyőben felhevítünk 1 ek mogyoróolajat, rádobjuk a hagymát, néhány percig pirítjuk, majd jöhetnek a kelbimbók, 1 perc és keverés. Gyömbér, fokhagyma, 2 ek szójaszósz, fél citrom leve, 2 tk szezámolaj, chilipaprikák, keverés, úgy 1 deci víz, majd fedő. Egy evőkanál szezámmagot száraz serpenyőben megpirítunk. Közben a tojásos tésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint, elkészítjük, tál, tészta, forró víz, só, fedő.
Ha a kelbimbók megpuhultak, készen vagyunk, persze kóstoljunk, mint mindig, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni. Az esetlegesen hiányzó folyadékot is, mondjuk egy kevés forró vízzel. Nincs más hátra, mint a kelbimbóra szórni a pirított szezámmagokat, majd az egészet összeforgatni az elkészült tojásos tésztával. Itt a vége.


A mai bejegyzés Hives lemezt hallgatva született, én nem tudom, van-e még zene, amire ennyire önkéntelenül mozogni kezdene a nyakam, és rázkódni a fejem. Persze a kelbimbóhoz nincs semmi kapocs, de azért majd gondolkozom rajta.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails