2011. július 29., péntek

Paradicsom + paradicsom


Panaszkodhatnék, de gondolom, mindenki ugyanazt érzi, amit én, ezért csak mellékesen jegyzem meg, hogy júliusban néha legalább igazán kisüthetne a nap. Néhány perces morzsával is megelégednék, komolyan. Titokban persze abban bízom, közel már a vége, muszáj, hogy így legyen, hétvégén ünnepeljük Pannit, és mindannyian jobban mutatunk a napon, mint félhomályban. Az időjárásról ma többet nem, inkább a bulgurról, ami hetek óta várta, hogy elfogyjon végre, vittük, hoztuk néhányszor, de valahogy folyton kimaradt. Most viszont nem tántorított el semmi, és eközben a második önálló főzés, ha lehet annak nevezni, is kipipálva. Az alapötlet az volt, hogy a megmaradt házi paradicsomlevet néhány fűszer kíséretében felforralom, majd ebben hagyom megpuhulni a bulgurt. Kapott még társul igazi édes paradicsomot Józsiék kertjéből, és kétféle bazsalikomot, zöldet és lilát. Ezek a bazsalikomok pedig arról híresek, hogy magam neveltem őket magról, a zöld már teljesen kitöltötte a ládát, és a lila is szépen növekszik, miután túlélt egy-két nehezebb időszakot.
Egyszerű recept, kevés a munka, de én azt mondom szerényen, jó nagyon. 
 


 

Duplán paradicsomos bulgur kétféle bazsalikommal



1 kávésbögre bulgur
2 dl paradicsomlé
2 paradicsom 
néhány dkg kecskesajt
római kömény
cayenne bors
nádcukor
bors
1 marék zöld bazsalikomlevél
1 marék lila bazsalikomlevél


A paradicsomlevet egy kevés víz kíséretében egy kisebb edénybe öntjük, adunk hozzá 1 tk őrölt római köményt, egy leheletnyi cayenne borsot, 1 tk nádcukrot, majd sózzuk, borsozzuk és felforraljuk. Eközben a bulgurt egy mélyebb tálkába szórjuk, majd ráöntjük a forró, fűszeres paradicsomlevet, átkeverjük, lefedjük. Várunk úgy 10-15 percet, majd ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a bulgur, ha igen, le a fedővel, keverés, várjunk, míg kihűl. 
Közben mossuk meg a bazsalikomleveleket, papírtörlővel itassuk fel a vizet. A paradicsomokat mossuk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk kis kockákra. A kihűlt bulgurt kóstoljuk meg, ha hiányozna bármi, pótoljuk, azután jöhet a zárás. Keverjük bele az összetépkedett bazsalikomleveleket, a paradicsomkockákat, majd reszeljünk, morzsoljunk a tetejére kecskesajtot, kedv szerint. Tál és villa, készen is vagyunk. Egy-két adagra számítsanak.


Péntek után jön a szombat, kívánjuk együtt a nyarat. Mindenkinek szép napokat, egyenek, igyanak, mulassanak, ha nem gátol semmi, hétfőn jövök.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails