2011. július 13., szerda

A megígért gazpacho


A kórházi hét alatt a családtagok a maguk módján próbálták növelni a kedvet, öleléssel, rádióval, pletykával, kávéval, egy köteg újsággal, kinek éppen mi jutott az eszébe. Már nem emlékszem, Herr Paprikával mikor és hogyan kanyarodott a főzés felé a beszélgetés, talán én hiányoltam, vagy éppen a napi menü tréfáit meséltem, de egyszerre megígérte, ha eljön a távozás ideje, ő bizony gazpachót készít nekem. Lehetne ez egy meglepő fordulat, de egyszerű a magyarázat, az előző esti kikapcsolásként választott főzőműsorban éppen ez a spanyol leves készült, és ha nem is vette észre, de fejben ragadt. Tőlem egy mosoly és egy igen. Azután megérkezett a vasárnapi távozás ideje, és bizony eltelt egy, két, három, inkább nem is számolom mennyi hét, de nem ettünk gazpachót. Néha megemlítettük, majd elfelejtettük, de most a hétvégére készülve újra előkerült, nem is köszönhetett be volna jobbkor, mert bizony melegebb lett az elvártnál. Elolvastunk néhány receptet, köztük Bűvös szakács részletes leírását, amit ajánlok mindenkinek, azután elkészült a mi egyszerűsített verziónk. Vasárnap délután néhány perc alatt kiittam a pohárból. Azután repetáztam, egyszer, pedig szerettem volna még.
Herr Paprika akkor főz.




Gazpacho


4-5 paradicsom 
2 zöldpaprika
1 közepes uborka
1 kisebb vöröshagyma
2 fokhagymagerezd
1 vastagabb szelet száraz kenyér (héj nélkül)
extra szűz olívaolaj
sherryecet
chilipehely
bors

 
A paradicsomokat megmossuk, kisebb darabokra vágjuk. A vöröshagymákat, fokhagymákat megpucoljuk, ugyancsak kisebb darabokra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, feldaraboljuk, a kenyeret kisebb darabokra tördeljük. Valamennyi hozzávalót egy mélyebb tálba vagy kancsóba rakjuk, adunk hozzá kb. 2 dl vizet, majd krémesre turmixoljuk. Jöhet egy kevés sherryecet, só és frissen őrölt bors, kedv szerint chili, majd vékony sugárban öntsünk a leveshez kb. 1 dl olívaolajat, közben folytassuk a turmixolást. Ha elkészültünk, kóstoljunk, bármi hiányozna, most lehet pótolni. Ha túl sűrűnek éreznénk, akkor lazítsuk még egy kevés vízzel. Kanalazhatjuk mohón azonnal, lehetünk türelmesek is, akkor a hűtőszekrénybe vele. Ehetjük magában egy kis olívaolajjal meglocsolva, vagy kerülhet a levesbe felkockázott uborka, paprika, pirított kenyérkocka, sonka, esetleg olivabogyó, ahogyan nálunk. Négy normál adagra számítsanak.


Nyár van és hirtelen elhízott a meleg, holnap lesz a legkövérebb a héten, ha nem tévednek a jóslatok. Emelgessék hát gyakran a vízzel teli poharat, és egyenek jól behűtött gazpachót, mert keveset kell dolgozni érte, és mert finom.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails