2011. július 20., szerda

Kihúzzuk a fűszeres fiókot


Jó kedélyű fűszerhalmozó vagyok, szerintem még egészséges szinten, most hisznek nekem vagy éppen nem, az biztos, hogy ebben a tevékenységben Herr Paprika aktív társam. Minden alkalommal azt gondolom, eljön a pillanat, amikor megbánom majd, hogy nem került a kosárba ez a tasak, az az üveg, mert ki tudja, mikor vágyom éppen egy ételre, amiben, amihez nélkülözhetetlen lesz. Így aztán gyakrabban igen és ritkábban nem. Akkor sem tőlem, inkább Herr Paprikától, mert ő azért az ész, én pedig az ösztön. És bizony előfordul, hogy sokáig várunk arra az elképzelt pillanatra, de ennyi bohóság és mohóság elfér a konyhában.
Kissé túl bőséges elmélkedésem kiváltója a tegnapi curry, amit nemcsak azért jó főzni és enni, mert legtöbbször csípős,  és nincs olyan pillanatom, amikor ne lehetne egy kis chilivel több, de azért is, mert mélyebben lehet nyúlni a fűszeres fiókba, és ilyenkor megnyugszik az a mégis létező lelkiismeret. Persze nem ezért került curry az asztalra, hanem a kimaradt kókusztej miatt, így kerestünk receptet, és hogy a saját chilipaprikáinkat szüretelhettük le hozzá az erkélyen, az már csak az a jól ismert hab volt.
Itt a recept.




Fehér pulykacurry


60 dkg pulykahús
4 kisebb hagyma
4 gerezd fokhagyma
2,5 dl kókusztej 
2 ek mogyoró
friss gyömbér (3 centi)
3-4 kis chilipaprika
római kömény
1 tk édesköménymag
1 tk koriandermag
1 rúd fahéj (úgy 5 centi)
3 szegfűszeg
citrom leve
mogyoróolaj
3 ek joghurt


A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk, ugyanezt tesszük a fokhagymagerezdekkel is. A gyömbért meghámozzuk, összevágjuk vagy lereszeljük, a chiliket megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk, apróra vágjuk. Egy mélyebb serpenyőben felforrósítunk 2 ek mogyoróolajat, a hagyma felét a fokhagymával, a chilivel, a gyömbérrel, a mogyoróval és az édesköménymaggal kevergetve pirítjuk, amíg a hagyma üveges nem lesz, akkor adunk hozzá egy csapott tk őrölt római köményt, lehúzzuk a tűzhelyről, várunk, amíg egy kicsit kihűl, azután belekeverünk 3 ek joghurtot és az előzetesen mozsárban összetört koriandert. Végül az egészet simára turmixoljuk.
A pulykahúst megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, 2 centi széles csíkokra vágjuk, a joghurtos masszába keverjük. Az eredeti recept szerint fél órán keresztül állni hagyjuk, szóval ha van idejük, akkor várjanak, nekünk nem volt. A serpenyőben forrósítsunk fel 2 ek mogyoróolajat, jöhet a maradék hagyma, a fahéjrúd és a szegfűszeg, pirítsuk kevergetve, amíg a hagyma üveges nem lesz. Akkor következhet a pulyka a joghurtos keverékkel együtt, süssük 2-3 percig, majd adjuk hozzá a kókusztejet, sózzuk, keverjük el alaposan, azután fedjük le, és alacsony hőmérsékleten főzzük úgy 30-35 percig, közben néha keverjük át. Ha elkészültünk, adjunk a curryhez ízlés szerinti mennyiségű citromlevet. Hozzá rizs vagy lepény, ahogyan tetszik.

 
Sehol a kurkuma vagy egy másik színes fűszer, hát ezért fehér a curry. Leszakadó ég idején vacsorára kedvelhető, tegyenek egy próbát.


eredeti recept: Tanja Dusy - Sebastian Dickhaut: Indien Basics

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails