2011. május 17., kedd

Mégis május


Akkor a kényszeres szünet után ma olyan imbisz, mint a legtöbb alkalommal, lesz rajta recept. Eddig még nem tört ki rajtam az igazi spárgaláz, pedig bőven lépdelünk már a májusban, és ez bizony merőben szokatlan nálam. Eddig egyszer készült fehér spárga eperrel, sonkával, újkrumplival, most pedig a zöld debütált, a hosszú elnevezés ne riasszon el majd senkit, az elkészítése végtelenül egyszerű. A kettő nem nevezhető túl nagy számnak, de ki tudja, lehet hogy most majd mégis elkap a hév.
A mai változat igazából grillen sütve lenne az igazi, én legalábbis úgy képzeltem el, de a konyhánkban nem rakhatok tüzet, ha az erkélyen sütögetnék, akkor pedig nem hiszem, hogy túl nagy népszerűségnek örvendenék a környéken. Ha tudnak grillezni, akkor azért hajrá. A másik fontos alkotóelem a dióecet, ami most átvette nálam a paradicsomecet helyét a rangsorban, persze ennek az is az oka, hogy az utóbbiból már csak néhány csepp figyel az üveg alján. Ez a megállapítás a dióecet érdemeit nem csökkenti, a vinaigrette-ben is nagyon jól szerepelt, először gondoltam, hogy dióolajjal társítom, de végül maradtam az olívaolajnál, és inkább egy kis dió került még a spárga tetejére a kecskesajt mellé.
Szerettem. Jön a recept.






Pirított zöld spárga diós vinaigrette-tel, kecskesajttal



50 dkg zöld spárga
5 dkg kecskesajt
1 marék dió
citromos kakukkfű (választható)
1 ek dióecet
3 ek extra szűz olívaolaj
bors
olívaolaj


A vinaigrette-hez egy kis befőttes üvegbe rakunk egy evőkanál dióecetet, majd 3 evőkanál extra szűz olívaolajat, egy csipet sót és kevés frissen őrölt borsot, az üveget lezárjuk, alaposan összerázzuk, a végeredmény szép egynemű legyen. Ha elkészültünk, kóstolunk, mint mindig, ha hiányozna bármi, most lehet pótolni. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, várunk, amíg kihűl, majd mozsárban egy kicsit összetörjük.
A spárgákat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, ha nagyon frissek és vékonyak, más dolgunk nincs is, egyébként vágjunk le a végekből úgy két centit, hámozni nem szükséges (persze lehetnek abszolút biztonsági játékosok, nem tilos). Egy grillserpenyőt vagy egy hagyományosat kenjünk ki vékonyan olívaolajjal, majd süssük a spárgát két-három adagban kb. 6-8 percig, ennyi idő alatt szép színt kap, de nem puhul meg túlságosan, megmarad az általam igen kedvelt roppanás.
A spárgát osszuk szét a tányérokon, kanalazzunk rá a vinaigrette-ből, majd szórjunk a tetejére diót és morzsolt kecskesajtot. Aki szereti, szórhat a spárgára még egy kevés citromos kakukkfű levelet. Kés meg a villa.


A recept előételként és köretként is kiválóan működik, mert bizony mi Herr Paprikával dőzsöltünk egy kicsit, és megsütöttünk egy fél kacsamellet vacsorára. No, most bevallottam. Ráadásul még jó is volt. 

 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails