2011. március 24., csütörtök

Mindent bele


Remek ez a sok napsütés, kiváló hatással van a hangulatomra, ha kinézek a szoba sarokablakán, a közeli templomtorony mögött folyton kék az ég. A virágaim is kezdenek életjelet mutatni, meglátjuk, kinek sikerült átvészelnie a telet, a helyzet egyelőre biztató. Már magokat is vetettem a kis ültető kapszulákba (vagy ahogy hívják), a zsázsa, a retek és a borágó már kipattant, persze azt nem tudom, mi történik, ha a sütőtök is elindul, nagy kihívás lenne tököt nevelni az erkélyen. Ha helyzet van, majd beszámolok.
Ebben a hangulatban persze már jó lenne mindig friss zöldséget, gyümölcsöt enni, a medvehagymás túró egészen mohó üzemmódba állított, Herr Paprikát figyelmeztetnem kellett tegnap, hogy igyekezzen megenni a maga részét, különben a végén nem lesz mit. Egyelőre nem lépett. 
A mai leves viszont nem igazán illik a tavaszi hullámba, inkább amolyan szükséges megoldásnak született, a két megörökölt cukkini, a hűtőben lapuló répa és a kamrában puhulásnak induló krumplik felhasználásra. Annyiban azért mégis frissítő, hogy joghurt és citrom került bele, plusz római kömény. És cayenne bors. Egy kis csípés sosem árt.
Mielőtt még a receptre térnék, egy kis emlékeztető: a blog szülinapos bejegyzésénél még mindig lehet egy kommenttel jelentkezni a fűszercsomagért, imbisz facebook oldalán pedig a 10 000 Ft-os vacsoráért.
Akkor főzzünk.





Római köményes zöldségkrémleves joghurttal



2 cukkini
1 nagyobb sárgarépa
2 kis krumpli
1 vöröshagyma
fél citrom
1,5dl  joghurt
római kömény
cayenne bors
olaj


 A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A répát megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, a megmosott, szárazra törölt cukkinik végeit levágjuk, ugyancsak darabokra vágjuk. Krumplikat meghámozzuk, kockákra vágjuk.
Egy közepes edényben melegítünk egy kevés olajat, jöhet a hagyma, pirítjuk üvegesedésig, akkor következhet sorban a cukkini, a répa és a krumpli. A zöldségeket felöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi őket, sózzuk, majd szórunk a levesbe 2 tk római köményt, 1 kk cayenne borsot, végül belefacsarjuk a citrom levét. Az egészet átkeverjük és addig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ha elérkeztünk ehhez a ponthoz, levesszük az edényt a tűzhelyről, várunk, míg egy kicsit kihűl, majd simára turmixoljuk. Ha túl sűrűnek találnánk, akkor adjunk hozzá egy kevés vizet. Végül keverjünk a levesbe 1 dl joghurtot, azután kóstoljunk is persze, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni.
Ehetjük így vagy pirított mogyoróval, persze más verzió sem kizárt.


Így a végén még ajánlanék egy programot, imbisz lengyel bejegyzéseit ismerőknek nem lesz  meglepő a választás. Ma kezdődik a Polska-rulez! fesztivál, három napig lengyel zenekarok, ételek, italok, egyebek, ha kedvük támad hozzá, menjenek el.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails