2011. február 21., hétfő

Narancsos hétfő


Végül úgy döntöttem, ha újra tél és esik a hó, akkor narancssárgán kezdem a hetet. És inkább nem bosszankodom, tavaszi gyerek vagyok, abban bizakodom, hogy évszakhoz hű lesz a március. És akkor nem bánom, rendben van.
A pite (vagy tart, lepény) azon felismerés eredményeként született, hogy bizony van egy tál, benne néhány narancs már túl a fénykorán. Először a "megisszuk az egészet" megoldás tűnt a legvonzóbbnak, legalább tudom, miért van facsaró szerkezet a polcon, és hogy nem csak grépfrútot lehet kezelni vele (eddig valamiért így alakult). De aztán meggyőztem magam, hogy bár nem szeretek sok fázisú, kevergetős ételeket gyártani, de igazából nagyon vágyom egy sütire, akkor meg ez a kis kellemetlenség igazán vállalható. Így utólag nézve pedig nem is volt olyan nagy szívás munka, a tészta a szokásos lepényalap, csak most édesen, a töltelék pedig egész hamar elkészíthető, belátom. A sütés kicsit időigényes, de a türelem végül pitét terem.
Ne feledjék, lehet feltenni a kezet továbbra is 1 üveg Szepsy furmintért, kedveljék imbiszt és a boros kapszulát. Tavasszal valaki koccintani fog.




Gyömbéres narancspite


1,5 narancs leve
friss gyömbér 
3 tojás
3 tojássárga (és még egy)
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
17 dkg cukor
narancslekvár (választható)
(utólagos frissítés a recepten: a krémbe kerüljön még 2 dl tejszín és egy plusz tojássárga)




A lisztet és a kockákra vágott hideg vajat egy kevés vízzel, 5 dkg cukorral és egy csipet sóval összedolgozzuk. A kész tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk, majd óvatosan átemeljük a lepényformába, belesimítjuk. Villával megszurkáljuk a tésztát, letakarjuk sütőpapírral, szórunk rá szárazbabot, lencsét vagy hasonlót, azután 170 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük. 
A töltelékhez az egész tojásokat és tojássárgákat 12 dkg cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd beleöntjük a narancsok kifacsart levét, elkeverjük, végül kedv szerinti mennyiségű reszelt gyömbér is kerüljön bele. Legközelebb narancshéjjal is kipróbálom.
Ha letelt a sütési idő, a tésztát kivesszük a sütőből, leemeljük róla a sütőpapírral együtt a babokat, azután óvatosan beleöntjük a narancsos tölteléket. A sütő hőmérsékletét levesszük 120 fokra, óvatosan visszarakjuk a formát, és addig sütjük a pitét, amíg a töltelék szinte teljesen megszilárdul (nagyjából 45 percre, 1 órára számítsanak). Ha kész, kivesszük, hűlni hagyjuk. Ha szeretnék még narancsosabban, kerülhet 1 kanál narancslekvár a szeletek tetejére.


Szombaton megnéztük a A félszeműt, jól hangzik így, szóval kicsit más, mint vártam, inkább egy klasszikus westernre emlékeztetett, de nagyon jók a párbeszédek, Jeff Bridges naná, Matt Damont Herr Paprika nem is ismerte fel, és a lány is remek. Ennyit a filmről, de még némi imbiszhez jobban kapcsolódó megjegyzés: a Toldi mozit eddig is szerettem, most ismét megállapítottam, hogy nagy pluszpontot érdemelnek a büféért. Jók a borok, rendben van a sör, és ahogy láttam, egyéb italokban is megnyugtató a választék. Film előtt és után remekül lehet ülni és beszélni, ezt tettük mi is.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails