2011. január 19., szerda

Egy kis extra


Szombaton néhány órára kettesben maradtam az én kis betegségemmel, amíg Herr Paprika megpróbálta feltölteni csökkenő élelmiszerkészletünket, és elment Péterhez némi barkácsolásra. Itthon aztán bemutatta a szerzeményeket, nyugodjak meg, lesz mákos guba, csinál céklalevest, energiában nem lesz hiányom. Örültem, leült, majd 10 perc múlva:

- Hohó, hoztam még valamit.
- ?
- Meglepetés, ki kell találni.

És akkor az én csökkentett üzemmódú agyam megpróbált rájönni, mi lehet az a titokzatos. Azt gyorsan kiderítettem, hogy ehető dologról beszélünk, eljutottunk a zöldségek témaköréhez is. Sikerült vajon kitalálnom? Persze segítség nélkül. Nyilván nem. De ezt betudom a beszűkült napoknak, természetesen. Herr Paprika próbált segíteni: gomba. Ó. Szarvasgomba? Az bizony. Majd elővette a gondosan bebugyolált gombadarabot a kabátja zsebéből, és diadalmasan felmutatta. Kiderült, hogy Péter kapott valakitől fehér szarvasgombát, egy részét már jókedvvel elfogyasztotta, de nagylelkűen tartalékolt nekünk belőle. Kicsit tanakodtunk, mi legyen vele, végül közös megegyezéssel rizottóra szavaztunk. 
És hogy itt ne legyen vége a történetnek, aznap tért haza Ausztriából Éva, utazott vele néhány pisztráng is, kettő vasárnap már megsütve jött hozzánk. Tehát ebédre szarvasgombás rizottó és egy kis sült pisztráng. Így dőzsöltünk mi.

 

Szarvasgombás rizottó (és egy kis pisztráng)


20 dkg arborio rizs
1 kis darab fehér szarvasgomba
szarvasgombás olívaolaj
5 dkg vaj
8 dl alaplé
1 dl száraz fehérbor
1 vöröshagyma
parmezán
bors



A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Egy magasabb faló serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, rádobjuk a hagymákat, majd pirítjuk üvegesedésig. Ha már itt tartunk, a serpenyőbe önthetjük a rizst, 2-3 percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük a borral. Várunk, amíg a rizsszemek beszívják a bort, az alkohol pedig elpárolog, azután jöhet az első merőkanálnyi alaplé és egy keverés. Ha eltűnni készül a folyadék, újabb kanál, majd ismétlünk, amíg el nem készülünk. 
Közben a gombát egy kisebb kefe segítségével megtisztogatjuk (vagy papírtörlővel leszedegetjük a nem hiányzó dolgokat). Ha a rizottó már szinte kész, levesszük a tűzhelyről, beledobjuk a vaj másik felét, reszelünk hozzá egy adag parmezánt, átkeverjük, majd óvatosan a tetejére reszeljük a gombát. Keverés, egy percre tegyük még vissza a serpenyőt a tűzhelyre, készen vagyunk. Az intenzívebb íz érdekében locsoljuk meg a rizottót egy kevés szarvasgombás olívaolajjal, még egy keverés, és tényleg befejeztük. Kóstolni persze ne felejtsenek el, ha szeretik, egy kis frissen őrölt bors kerülhet a tetejére.


Ha bármilyen formában sikerül szarvasgombához jutniuk, ne hagyják ki. Itt kell megjegyeznem, hogy az olaj is elképesztően intenzív ízű és illatú. 
Paprikáék pedig köszönik nagylelkű szponzoraik támogatását.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails