2010. november 23., kedd

A szupercsoport


Hétvége a második résszel. A vasárnap tehát a lassúság jegyében telt, hajnalban még járt a lábunk, senki sem vágyott túl gyors mozdulatokra, a reggeli alatt néha percekig nem szóltunk, mindenki az evésre koncentrált, és ismét bebizonyosodott: az esti étkezésre reggel éhség a válasz. Miután pótoltuk az elhasznált energiát, következett a megérdemelt csendes pihenő. De nem mindenkinek. Frau Paprika, Mes és Ágó három részes fotózást tartott. Levessel megcéloztuk a teraszt, én fényképeztem a csészét, Ágó meg engem, de itt még egészen visszafogottan viselkedtünk. A marharaguval viszont már új helyszínt kerestünk, irány a kert, és elkezdődtek a vidám percek. Vonulás, kézben a tál, Mesnél a rakodásra használt ülőke, Ágó kezében a gép, kattint is szorgalmasan. Legyen valami zöld, ez jó, akkor mégse, mert ferde, na majd itt, de miért pont a kocsi mögötti egy centis sávon. Akkor átrakom. Térdeplés, Mes vállalja a foodstylist szerepét, Ágó megörökít minket, súlyos röhögés és az átlagnál többször megremeg a fotós keze. Jó, akkor menjünk még a fához, vizes fűbe talán ne térdepelj, nem látszik a virág, megemeled? Mes kezében a tál, felettünk a faágak, ezért már jár a veszélyességi pótlék. Újabb megállíthatatlan nevetés, na jó, ennyiből már találnom kell használhatót. De még nincs vége, desszertezünk, a végeredmény holnap látható. 
Az eddigi legvidámabb fotózás közepén tehát a marharagu volt a főszereplő, most egy kicsit karácsonyra hangolva. A ragu köztudottan jó barátom, korábbi receptek itt és itt olvashatók.


Ötfűszeres marharagu aszalt szilvával

1 kg marhalábszár
10 dkg aszalt szilva
2 sárgarépa
2-3 tk kandírozott narancshéj
2 vöröshagyma
1 üveg száraz vörösbor
ötfűszer keverék
liszt
bors
olaj 




A marhahúst alaposan megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymák héját lehúzzuk, apróra vágjuk. A répákat megtisztítjuk, felszeleteljük. Egy öntöttvas edényben melegítünk 1 ek olajat, rádobjuk a hagymát, pirítjuk üvegesedésig, majd következhet a hús, további néhány perces pirítás, azután szórjunk a többiekhez 2 tk ötfűszert és egy kevés lisztet. Keverjünk, jöhet a sárgarépa, majd lassan öntsük az edénybe a vörösbort. Só, bors és fedő, főzzük alacsony hőmérsékleten kb. 45 percig, majd adjuk a raguhoz a kisebb darabokra vágott aszalt szilvát és a kandírozott narancshéjat. Az utóbbi nem kötelező, nyugodtan elhagyhatják.
Túl sok feladat már nem hárul ránk, főzzük a ragut addig, amíg a hús teljesen megpuhul és egy kicsit besűrűsödik a ragu. A végén kóstolás, bármit hiányzik, tessék pótolni. 



A ragu mellé sütőtökös gombóc készült, de nem véletlenül marad ki a bejegyzésből, ez volt a vacsora gyenge pontja, további fejlesztést igényel. Ha megugorja a szintet, előrukkolok vele, addig marad a marha, de ő legalább beváltotta az elképzeléseket. Szóvak nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek. 
Befejezésül még egy kép, Mes akcióban, felbukkannak a háttérben a virágok. A tál lebeg.



Holnap desszert.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails