2010. november 19., péntek

Sós puding


Imbisz mai főszereplője eredetileg a nyúlhoz készült, később aztán be kellett látnom, a polenta és a puding nem igazán passzol össze, előbbi megúszta, utóbbi kiesett, helyette készült a céklás narancsszósz. De mivel az ötlet és a kivitelezés alapvetően jó volt, csak éppen nem ebben a kombinációban, így a céklás puding kivívott magának egy önálló bejegyzést, ráadásul még egyéb elemekkel is bővült.
Most pedig szokatlan fordulatként nem is írom tovább a bevezetőt. De a rövidségből azért nem lesz rendszer. Nem tudom, ez jó vagy rossz hír... 



Céklás puding

3-4 cékla (mérettől függően)
2 tojás
tejszín
bors
citrom
vaj
kedv szerint: fenyőmag, parmezán 




A céklákat meghámozzuk (kézre húzunk valamit), kisebb darabokra vágjuk, edény, víz,  egy tk só, azután addig főzzük, amíg teljesen megpuhulnak. Akkor leöntjük róluk a vizet, turmixgéppel pürésítjük, adunk hozzá frissen őrölt borsot, egy teáskanálnyi citromlevet és kb. 1 dl tejszínt, alaposan átkeverjük. A tojásokat megmossuk, szárazra töröljük, egyenként feltörjük, villával felverjük, majd óvatosan a céklához keverjük. A végén kóstolunk, hiányzik bármi, most lehet pótolni. Én gondolkoztam zöldfűszeren, de végül elvetettem, ami nem biztos, hogy a jó megoldás. Szóval csak kísérletezzenek.
Hat kis szufléformát vagy hatos muffinformát (én az utóbbival dolgoztam) kikenünk alaposan vajjal, majd belekanalazzuk a pudingot, nyugodtan a tetejéig. Egy mélyebb tepsibe töltsünk vizet, tegyük bele a formákat, majd toljuk a sütőbe. Nagyjából 170 fokon (légkeverés) hagyjuk a pudingokat a vízfürdőben kb. 40-50 percig. Miután kivettük a sütőből a pudingokat, hagyjuk szépen kihűlni, csak azután szabadítsuk ki a formából. A szélét óvatosan késsel meglazíthatjuk, majd borítsuk tányérra. 
A képen látható variáció teljesen véletlenül született, miután nem került a nyúl mellé a puding. Tetején pirított fenyőmag, rajta egy kis reszelt parmezán, magában ettem, nekem így is ízlett. De pirítóssal is el tudom képzelni, kecskesajttal pláne. És továbbra is azt gondolom, köretként is jól funkcionál, ha nincs mellette más rezgős elem. És akkor itt be is fejezem az elemezgetést.




Holnap évadzáró társasági megmozdulás, főzünk, kilencen eszünk, hétfőn elmesélem, hogy sikerült a konyhai mutatvány, és megpróbálom lefényképezni Grafitot. Hogy lássuk, mennyit nőtt.
Jó mulatást a hétvégére mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails