2010. november 24., szerda

Panna és Grafit


Elérkeztünk a desszerthez, ami végül rövid gondolkozás után panna cotta lett (itt olvasható egy korábbi változat), kicsit karácsonyra hangolva. Szeretném a panna cottát akkor is, ha sokkal több energiát és odafigyelést igényelne az elkészítése, egyszerűsége miatt viszont abszolút joker a desszertes kártyák között. Kilenc ember esetében könnyű lett volna még tortára szavazni, de nem akartam a marharagu után tovább súlyozni a kedves vendégeink gyomrát. Jó választásnak bizonyult, a langyos szegfűszeges szilvát is megtartom.
A cím első fele ezennel letudva, jöjjön akkor Grafit, megígértem pénteken, hogy megpróbálom lefényképezni a méreti változásokat (első bemutatkozás imbiszen itt megtekinthető), végül a legjobb alkalmat elszalasztottam, ingáztam a konyha és a kert között, de szerencsére Oszi remek fotókat készített, szóval akkor nézzük a változást:


Gondolom, abban nincs vita, hogy remek bundával és barátságos fejjel megáldott macskáról van szó, Grafit emellett ráadásul kivételesen barátságos is, jól tűrte az állandó dögönyözést, az elváltozott hangot, csak egy volt a fontos, az éhségnek ne adjunk esélyt. 
Most vissza a pannához, bejegyzés végén majd újra Grafit.



Fahéjas panna cotta szilvával


5 dl tejszín
1 zselatinfix
50 dkg szilva
fahéj
2 tasak bourbon vaníliás cukor
őrölt szegfűszeg
nádcukor
brandy (vagy valamilyen borpárlat)




A tejszínt egy kisebb edénybe öntjük, beleszórjuk a vaníliás cukrot és kb. 2 tk nádcukrot,  1 kk fahéjat, alaposan elkeverjük, majd alacsony lángon felforrósítjuk. Ha elértük ezt az állapotot, levesszük a tűzhelyről, kicsit hűlni hagyjuk, majd folytonos kevergetés mellett következhet a zselatinpor. Használhatnak persze zselatinlapot is, nálam ez a változat bevált, de nem szeretnék befolyást gyakorolni. Ha az alap elkészült, töltsük kisebb formákba, amilyenhez kedvünk támad, én a szilikonnal kötöttem nagy barátságot, könnyebb a végén kiszabadítani. Mérettől függően 4-6 adagra számítsanak. Ha tele a formák, kerüljön rájuk takaró, majd tegyük őket a hűtőszekrénybe, legalább 3-4 órára.
A szilvákat mossuk meg, töröljük szárazra, felezzük, magokra nem lesz szükség. Tegyük a szilvákat egy megfelelő méretű edénybe, szórjunk rájuk 2-3 tk nádcukrot és 1 kk őrölt szegfűszeget, végül jöhet kb. 1 dl brandy (vagy más), alapos keverés. Alacsony hőmérsékleten főzzük a szilvát félig lefedve, amíg szépen összeesik, besűrűsödik, a végén kóstoljunk, hiányzó ízek most pótolandók.
Tálaláskor óvatosan borítsuk tányérra a panna cottákat, melléjük kerüljön a langyos szilvából, készen is vagyunk.




Grafit a második képen Herr Paprika kezében mintha kissé bosszúsan nézne, de azt hiszem, inkább csak leért a gyomrába a reggeli. Vagy csak próbál megfelelően nézni Oszi kamerájába. 

Évadzáró a végéhez ért.

10 megjegyzés:

chriesi írta...

Hatalmas fahéjimádó vagyok, de eszembe nem jutott eddig panna cotta-át azzal ízesíteni. :D

Anikó írta...

Grafit csodálatosan szép cica, bár még süldő korban van amint látom, sokat fog még fejlődni, de gyönyörű és még szebb lesz.
Egy macskaimádó:-)))))

Frau Paprika írta...

Chriesi, akkor itt az idő, fahéjimádók előnyben.;)

Anikó, nagyon köszönöm a dicséretet, Grafit nevében is! :)

Névtelen írta...

Klárinak nagyon tetszik Grafit, már 40 perce őt nézzük .... :)

R.

Frau Paprika írta...

Ó, hát ezért már megérte!;)

GasztroRéka írta...

Nekem is nagyon tetszik a cica is!
Gyorsan megnő érdemes fényképezni!
A szürkeség milyen ételt eszik?
Sokáig azt hittem, hogy ti külföldön éltek.

Frau Paprika írta...

Kedves Réka, köszönjük (Grafit is) a dicséretet, igyekszünk dokumentálni a növekedést. Grafit csak kisebb részben a miénk, Herr Paprika anyukája a fő gazdi. Ételek terén pedig a szokásos dolgokat szereti.
A külföld dologgal megleptél:)

Névtelen írta...

A Grafit legszebb cica a világon, cuuuuki.

Unknown írta...

Engem mindig zavar, hogy a vanília lesüllyed, de itt egész jó hatása van. Ha még egy kicsit több lenne és teljesen beborítaná a panna cotta tetejét, akkor teljesen olyan hatást kelthetne, mintha fekete porcukorral lenne meghintve a panna cotta. Tetszik az ötlet, hogy a fahéj nem a szilvába, hanem a panna cottába került - így a kettő együtt gondolom új irányba viszi a szilvát, külön viszont megmarad a két viszonylag tiszta íz.

Frau Paprika írta...

Beatbull, jó ez a fekete porcukros hasonlat és örülök, hogy tetszik a fahéj a panna cottában. Az alap egyébként ez volt, a szilvát később társítottam hozzá, a fahéjnak addigra már biztos helye volt.:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails