2010. november 4., csütörtök

Bogyók minden mennyiségben



 A tányéron két dolog egyesül, amire nehezen mondok nemet. Bors, egyszerre többféle, és a máj-alma kombináció, ami karácsonykor (is) az egyik nagy kedvencem, Herr Paprika anyukája olyankor készít nekünk libamájat almaszeletekkel társítva. Sajnos még sosem sikerült elérnem azt az állapotot, hogy megunjam egy időre, de tovább próbálkozom. A borsfüggést Herr Paprika ragasztotta rám, aki először klassz borsdarálók után vágyakozott, persze hangosan, majd miután Ágó értett a szóból, használta is rendületlenül, szóval a mi háztartásunk meglehetősen borsos hangulatú.
A mai recept egyik részét a fagyasztóban várakozó borjúmáj adta (szilárd tervem, hogy megcsappantom az elkövetkező hetekben a fiókok tartalmát), a másikat pedig a novemberi Essen&Trinken, benne a vadfűszernek keresztelt keverékkel, ami szecsuáni borsból, szegfűborsból és borókabogyóból áll. A lapban két étel készült bemutatásul: saltimbocca szarvasból petrezselyemgyökérrel és sütőpapírban sült fűszeres körte, hozzá brie sajt. Az utóbbi bökött meg engem, körtéből lett alma, sütő helyett serpenyő, és karcsúsodtak a hozzávalók is. Íme.


Borjúmáj és fűszeres alma

kb. 40 dkg borjúmáj
2 alma
5-6 dkg vaj

méz
3 tk szecsuáni bors
18 szem borókabogyó
12 szem szegfűbors



 A fűszerkeverékhez a szecsuáni borsot száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg megérezzük az illatát, akkor levesszük a tűzhelyről, kicsit hagyjuk hűlni, majd a szegfűbors és a borókabogyó kíséretében alaposan összetörjük. A kapott keveréket nem fogjuk egyszerre elhasználni, a maradék kerülhet üvegbe. A májat megmossuk, megtisztítjuk, majd tejbe áztatjuk, ha van rá idő, akár egy egész éjszakára. Sütés előtt kivesszük a tejből, lecsöpögtetjük, papírtörlővel felitatjuk a maradék tejet is, szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztunk egy darabka vajat, majd a májat megsütjük, legyen szép rózsaszín, keménység kerülendő. Ha elkészültünk, a májszeleteket egy papírtörlővel letakart tálra szedjük, kicsit megsózzuk (ha nem párhuzamosan dolgozunk, akkor a májat vagy almát kénytelenek leszünk melegen tartani).
Az almákat megmossuk, szárazra töröljük, azután karikákra vágjuk, magházat szépen kiszedjük. Újból serpenyő, vaj, a korongok mindkét oldalát néhány percig sütjük, azután tányérra rakjuk, rájuk csorgatunk egy kevés mézet, megszórjuk őket a fűszerkeverékkel, melléjük helyezünk néhány szelet májat. És nincs tovább.



Szerettem együtt, a májról sok szó nincs, olyan mint máskor, viszont az alma a fűszerekkel. Megvettem. A sült alma egyébként is remek dolog, a szecsuáni bors, borókabogyó, szegfűbors kombináció pedig kifejezetten jól passzolt hozzá. Próbára ajánlom.
Keverék maradt a mozsárban, folytatás következik.

4 megjegyzés:

Dió Bisztró írta...

A jó ízlés dicsérete! Már most szeretem mi több, meg is csinálom:))
Ha találtatok valami jó, és megbízható bors őrlőt számítok rátok:)hol, mennyiért stb.
köszi:))

Frau Paprika írta...

Köszönöm, kedves vagy!:)
A borsdaráló már megvan, Peugeot márkájú, de beszerzési forrást, árat nem tudok mondani, évekkel ezelőtt kapta Herr Paprika ajándékként. Mi szeretjük, jól működik azóta is.

Dió Bisztró írta...

Ettől féltem:)))Ez a márka a borsdarálók Porsche-ja!!!Reménykedtem, hogy hááátha, talán valami más, de úgy látszik, ami jó, az jó, nem lehet megúszni:)
Már jó ideje a kívánság listám élén áll:)Nem tudom látod-e, de most "kicsit" irigykedem:)))Irigylem a mozdulatot, ahogy tekered:))

Anzelm írta...

Nekem egy régi, bevált módszerem, hogy ami mozgatja a fantáziám, ha kezdek a rabjává válni, inkább megveszem. Amire szánunk, arra igen is, jut pénz - sóvárogni kár és fölös!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails