2010. október 25., hétfő

Szeretem, ha savanyú


Pénteken piac, Panni szerencsére figyelmeztetett, másnap minden zárva, tessék előrelátóan vásárolni. Fejben megírtam a listát, a reggeli témakörét gyorsan kipipáltam, de mit fogunk főzni. Energiában gazdag legyen, ennyi bizonyos. Érkezett a lakásba ugyanis egy új bútor, amit Herr Paprika szépen összerakott, azután a kiválasztott helyre került, mi leültünk a kanapéra, na lássuk. Hát, igen. Akkor ez itt nem maradhat. Gyorsan áthelyeztük gondolatban a bútorok 70 százalékát egy másik helyre,  a hétvégét tehát a lepakolunk, áttoljuk, visszapakolunk jegyében terveztük. Ötlet nem volt, így végül Herr Paprika kívánságára készült a savanyú uborkával, baconnel töltött, csípős mustárral megkent hústekercs, hozzá pedig a savanykás hagymaszósz, ami az én személyes kedvencem, és ha egyedül enném, inkább savanyú lenne a neve. A Sauerbratenhez hasonlítható leginkább, de természetesen nem nevezném autentikusnak a receptet, már csak a forma miatt sem. Az étel nem újdonság nálunk, a hideg hónapokban néhányszor biztosan elkészül, bezárkózós napokon remek társ.


Uborkás hústekercsek savanykás hagymaszósszal

6 szelet sertéskaraj
6 szelet bacon
3-4 közepes csemege uborka
dijoni mustár
4 nagy vöröshagyma
ecet
őrölt kömény
cukor
bors
olaj
kb. fél liter alaplé




A hússzeleteket alaposan megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd óvatosan kiklopfoljuk valamennyit. Mindkét oldalukra kerüljön frissen őrölt bors, majd válasszuk ki az egyiket és kezdjük a rétegezést. Kenjük meg a hús felületét vékonyan mustárral, azután fektessünk rá egy bacont, ha lelógna a széle, nyugodtan hajtsuk vissza, majd jöhet néhány vékony csík uborka. Óvatosan tekerjük fel, a végén rögzítsük fogpiszkálóval, már jöhet is a következő.
Ha a roládok elkészültek, pucoljuk meg a hagymákat, felezzük, majd vágjuk vékony szeletekre. Egy megfelelő méretű edényben vagy magasabb falú serpenyőben melegítsünk 2 ek olívaolajat, majd tegyük bele óvatosan a húsokat és a hagymát, pirítsuk addig, amíg a roládok egy kicsit mindenhol megpirulnak. Ha megfelelő az állapot, öntsük a 2 ek ecetet és az alaplevet az edénye, szórjunk bele egy kevés cukrot és 2 tk őrölt köményt. Keverjük át óvatosan, majd alacsony hőmérsékleten főzzük kb. egy órán át. Közben persze nem árt az ellenőrzés, ha a hús már hamarabb puhának tűnik, nyugodtan fejezzük be a folyamatot. Vegyük le az edényt a tűzhelyről, a húsokat emeljük ki egy tányérra, majd várjunk, amíg egy kicsit meghűl a folyadék. Néhány perc után turmixoljuk az ecetes, hagymás szószt simára, ha túl hígnak találnánk, akkor egy kicsit forraljunk el belőle. Tegyük vissza a roládokat a szószba, melegítsük át, már csak a tányérok hiányoznak.
Herr Paprika kiváló krumplipürét készített, én pedig vajban pároltam kelbimbót egy kis sóval és sok citromborssal. A végeredményt a képen látják.


Kicsit talán több munkát igényel a hús előkészítése, utána viszont szinte már semmi dolgunk. És amit még mindenképp a javára írhatunk: másnap sem veszít az ízéből, állagából semmit, megkockáztatom, még jobb is. 
Történet vége: átrendezéssel már a finisben vagyunk, pakolás közben még egy kis szabad programot is engedélyeztünk magunknak, megnéztük a Martin Munkácsi kiállítást a Ludwigban. Ajánlom mindenkinek.

A kisebb változtatásokon átesett recept forrása: VIVA, 2006/04

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails