2010. október 22., péntek

Keserű, de édes


A cikória ösztönös választás volt, szeretem a ropogós leveleket, legyen szó bármilyen növényről, és bár néha jól titkolom, kívánom a vitamint, bármilyen furán is hangzik. Valószínűleg tavaszi gyerekként belül már kicsit tartok a téltől, próbálom ezért néha edzeni magam, hát ezért jött velem haza a cikória is, éreztem én, jönni fog az ötlet. Lehetett volna sütni, de ezt gyorsan elvetettem, akkor mi lesz a ropogással és a vitaminokkal, ráadásul ott a mangó a kosárban, saláta kell, nincs kérdés.
A cikória meglehetősen karakteres ízű növény, konkrétabban: keserű. De ez a tény ne ijesszen el senkit (Oszinak azért nem ajánlom), édessel vegyítve igazán szerethető. A gyümölcs mellé ezért mézes öntet készült, minimális savanyú és természetesen csípős hozzáadásával. Tudom, chiliben gazdag imbisz, de valahogy mindig az eszembe jut. Az utolsó elem a spenót, mert trióban mégsem olyan sovány ez a saláta. Elkészíteni percekig tart, megenni ugyancsak, bár nem mértem, melyik a rövidebb. Azután pedig még órákig szagolgathatjuk az ujjainkat, ott lesz a lime, kedvelni fogják. 


Cikóriasaláta mangóval, chilis-mézes öntettel

1 cikória
1 mangó
10 dkg bébispenót
1 lime
méz
extra szűz olívaolaj
chilipehely


A cikória leveleit egyenként letörjük, alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd keresztben csíkokra vágjuk. A spenótleveleket ugyancsak víz alá tartjuk, ha van salátacentrifugánk, akkor abban szárítjuk, ha nincs, alaposan lecsepegtetjük őket, papírtörlőre terítjük. A mangót vékonyan meghámozzuk, azután kisebb kockákra vágjuk. Ha minden alapanyag már megfelelő állapotban, akkor elrendezzük őket tetszés szerint a tányérokon, most bevallottan tippelek, 3-4 tányérra lesz elegendő.
Következhet az öntet. Egy kisebb tálba tegyünk 2 ek olívaolajat, 2 tk mézet, azután alaposan keverjük össze. A zöldcitromot forró víz alatt alaposan mossuk meg, töröljük szárazra, majd reszeljük a héját az öntetbe, utána facsarhatjuk a levét is. Már csak a chili van hátra, mennyiség viszont végképp nincs, szórjon mindenki aszerint, mennyire szereti a csípőset a nyelvén. Még egy alapos keverés, majd locsoljuk meg a salátákat az öntettel. Ha keveslik így magában, akkor csapjanak mellé egy pirítóst, nem bánom. 


Nahát, már megint péntek, észrevétlenül elszaladt mellettem a hét. Akkor immár jó szokásomhoz hűen nem marad más a bejegyzés végére, mint mindenkinek remek hétvégét kívánni. Főzzenek (és ne felejtsék, holnapra ma vásároljanak), lazítsanak, teszteljék a cikóriát, és ha még nem látták a Soul Kitchent, irány a mozi.

Hétfőn jövök. 

1 megjegyzés:

ChezSandra írta...

Szia, kukk be hozzám, van egy kis meglepetésem :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails