2010. október 26., kedd

Egy kis sütit?


A mai receptet eredetileg vendégeskedős desszertnek találtam ki néhány hete, de akkor végül nem valósult meg. Az ötletet még a nyári cukkinis sütemény adta, a hozzávalók arányán nem változtattam sokat, a cukkinit sütőtökre cseréltem, mellé került a fehér csokoládé, baracklekvár helyett pedig narancs, Éva házi dzsemje, jó sok héjjal, mert úgy az igazi. 
Vasárnap aztán, miközben csendes melankóliával selejteztem az összegyűjtött Sterneket, régi Wanted magazinokat és egyebeket, mert hát a felnőttségnek az is az egyik nagy hátránya, hogy racionálisnak kell néha lenni (Ami ebben az esetben annyit jelentett, helyet kellett már szorítani a méternyi gasztronómiai újságnak, közvetlenül a hosszú évek óta gyűjtött Neonok alatt, tehát 10% ment és 90 maradt.), szóval úgy éreztem, eljött a sütés ideje. Nem vagyok méricskélős típus, jobban szeretek érzésre főzni, de persze a sütemények világában ez nem éppen jó pont, így aztán ilyenkor jobban koncentrálok a feladatra, még a mérleget is előveszem, dekázom precízen. Közben jól kikapcsolok, keverek, öntök, simítok, sütő, utána kicsit izgulok és figyelek, kikapcsolok, kiveszek, ha szép, örülök. 
Így volt most is.


Narancsos - csokoládés sütőtöksüti

30 dkg sütőtök
25 dkg liszt
10 dkg fehér csokoládé
3 ek narancsdzsem
10 dkg vaj
2 tojás
1 bourbon vaníliás cukor
20 dkg cukor
2 kk sütőpor
1 kk só




A sütőtököt meghámozzuk, a magokat kikaparjuk, kockákra vágjuk, megfőzzük, ha kész, leöntjük róla a vizet, hagyjuk kihűlni. A lisztet egy kisebb tálban összekeverjük a sütőporral és a sóval. A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral egy mélyebb tálba rakjuk, robotgéppel addig keverjük, amíg teljesen egynemű válik a massza, kóstoláskor nem érezzük a cukrot a fogunk alatt. Ha elértük ezt az állapotot, akkor egyenként jöhetnek a feltört tojások, közben keverjünk folyamatosan, majd következhet a kihűlt sütőtök, a narancsdzsem, végül 4-5 kocka kivételével reszeljük a többiekhez a csokoládét. Alapos keverés, azután lassan szitáljuk a tálba a sütőporos lisztet, természetesen a keverés most se maradjon abba. 
Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját fedjük le sütőpapírral, az oldalát kenjünk meg vékonyan vajjal, majd öntsük bele a tésztát, kicsit rázogassuk meg, hogy mindenhol egyenletes legyen, végül simítsuk el a tetejét. A sütőt állítsuk 160 fokra (légkeverés), tegyük a formát a középső rácsra, és süssük a piténket kb. 40 percig. Az idő leteltével kapcsoljuk ki a sütőt, várjunk kb. 5-6 percet, majd nyissuk ki résnyire az ajtót, támasszuk ki egy fakanállal, várjunk még 10 percet, azután vegyük ki a sütit, tegyük deszkára, majd miután kihűlt, óvatosan szabadítsuk ki a formából. Langyosan a legjobb, ha szeretik, reszeljenek a tetejére a megmaradt fehér csokoládéból. 



Az idő mondhatom elég vacak, ilyenkor mindenkinek jár egy szelet süti. Vagy kettő.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails