2010. október 1., péntek

Aki a gyömbért szereti


Tegnap este sokáig gyűjtöttem az erőt, gondoltam, a fotelben kuporogva fog ez menni a legjobban, miközben Dzsekivel csetelek. Neki is beszámoltam a megvalósításra váró tervről, ha többen tudják, akkor talán nem bújik elő a Pató Pál énem. Azután megérkezett Herr Paprika, akit ugyancsak biztosítottam róla, csak pár percig ülök, de utána meglesz, megcsinálom. Csak hámozni ne kellene. Meg reszelni. De semmi vész, akadályoknál majd nagyot ugrom, mert almatortát akarok, minél hamarabb, lehetőleg azonnal.
Konyha tehát, első lépés, második, harmadik, közben egészen belejövök, ráadásul Herr Paprika megtisztítja körülöttem a háborús terepet. A legjobb persze a gyömbér, jó illatúak az ujjaim, keverek egyszer, kétszer, megint, elő a formát, simítás, sütő és már bent is van. Beállítom az órát, csörög is 15 perc múlva, futok, kukkantok a sütőajtón át, valami fura, milyen hűvös. Ja, hogy csak a lámpát kapcsoltam be. Akkor startolunk újra. Most már sikeresen. Torta elkészül, Herr Paprika kóstol, azután vág még egy szeletet. Én pedig kuporgok a fotelben és gyűjtöm az erőt. Miért is előzi meg a lefekvést az ágyazás. Rossz a rendszer.



Gyömbéres almatorta

3 alma
gyömbér (3-4 cm)
10 dkg szeletelt mandula
10 dkg liszt
4 tojás
méz
2 tasak bourbon vaníliás cukor


Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, de nem pépesítés a cél. A mandulát finomra daráljuk, a gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A megmosott tojásokat egyenként szétválasztjuk, külön gyűjtjük sárgát és fehérjét. A tojássárgákhoz adunk egy evőkanál mézet, 2 tasak vaníliás cukrot, majd habosra keverjük. Ha elértük a megfelelő állapotot, jöhet a mandula, alaposan átkeverjük, majd lassan a tálba szitáljuk a lisztet, közben a kezünk folyamatos mozgásban, csomót nem szeretnénk. Következhet a reszelt alma és gyömbér, kerüljenek a többiekhez, azután keverjünk még egyszer alaposan. A tojásfehérjéket egy csipet só kíséretében verjük kemény habbá, azután óvatosan keverjük almás tésztához.
Vegyünk elő egy kapcsos tortaformát (26 cm-es), az alját fedjük le sütőpapírral, és az egészet vajazzuk ki vékonyan. Öntsük bele a tésztát, egyenletesen oszlassuk el, a tetejét simítsuk le. A sütőt állítsuk 160 fokra (légkeverés), tegyük be a formát és süssük a tortánkat kb. 25-30 percig. Az idő leteltével kikapcsoljuk a sütőt, de az ajtó maradjon még zárva, néhány perc múlva is csak résnyire nyissuk. Ha már hűlt egy keveset az almatorta, vegyük ki, óvatosan kapcsoljuk ki a formát, tegyük át egy tányérra az eredményt, ha mohók, vagy mások nem tudnak várni, lehet máris vágni.


Nem lesz átütően édes, viszont a gyömbérért rajongók szeretni fogják. A tészta nagyon lágy, ezért határozott mozdulatokkal vágják, evés közben könnyűnek tűnik, hamar végződhet repetázásban. Hozzá egy kanál lekvár (a képen az Arazban kapott birsalma), gombóc fagylalt, esetleg vaníliaszósz. Ahogy csak szeretnék.

A hétvége már a kertek alatt, innen is sok napot mindenkinek, Paprikáék is ebben bíznak, elhagyják ugyanis a várost, szívnak egy kis szabad levegőt. Hétfőn újra itt és a tervek szerint bemutatásra kerül Frau Paprika kedvenc marharaguja. 

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez fincsi!!!

Frau Paprika írta...

Chriesi, köszi, az volt valóban.;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails