2010. augusztus 10., kedd

Tök mentás(an)

Tökfőzeléket nem főzök sosem. Nem azért, mert nem szeretném (bár a főzelékek ranglistáján nálam nem is dobogós), az ok egyszerűen Paprikáék konyhai múltjában keresendő. Panni főzeléke könnyű, kapros, ha megeszed, 30 perc múlva már el is felejtetted, hogy ettél, Éva (Herr Paprika mamája) viszont sűrű, paprikás változatot készít. Nincs jobb vagy rosszabb, de a hosszú évek alatt kialakult kapcsolat a tökfőzelékkel olyan szilárd pont, amin nem hiszem, hogy változtatni lehet. Én sosem fogok paprikásra vágyni, a kaprosért pedig hiába is várnék lelkesedést. Ennyi, ha majd lesz Paprika Junior, megküzdünk egymással.
Tök viszont van, nem vihetjük mindig haza, tehát ötletelni kell. Hogy mentás legyen, már nem tudom, miért jutott az eszembe, talán az erkélyen szépen megnőtt növényemmel akartam már kezdeni valamit. Mellé társult a fűszeres hús gondolata, a végeredmény pedig most olvasható.


Fűszeres húslabdák mentás tökkel

50 dkg darált sertéshús (comb, lapocka vegyesen)
50 dkg gyalult tök
4-5 ág menta
1 vöröshagyma
garam masala
cayenne bors
római kömény

olaj
tejszín
liszt
vaj

Kezdhetünk a tökkel. Egy serpenyőben olvasszunk fel kb. 3-4 deka vajat, dobjuk rá a legyalult tököt, pároljuk, néha keverjük meg. Közben mossuk meg a mentaágakat, papírtörlővel itassuk fel a vizet, csípjük le a leveleket, majd vágjuk egy kicsit össze. A tökre kb. 8 perc után szórjunk egy kevés lisztet, keverjük át, majd öntsünk hozzá egy deci tejszínt, keverés megint, csomókat nem szeretjük. Sózunk, majd következhet a menta, hagyjuk még 1-2 percig a tűzön, azután kész.
A húst tegyük 1 mélyebb tálba, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, 2 tk garam masalát, 1-1 tk római köményt és cayenne borsot, 1 ek olajat (semleges ízűt), sót, majd alaposan gyúrjuk össze. Jöhet a formázás, készüljenek kisebb, lapos húslabdák, majd tálcára velük. Egy serpenyőben forrósítsunk kevés olajat (de tényleg, adtunk a húshoz is, sokra szükség nem lesz), azután süssük meg a labdáinkat, ne túl magas hőmérsékleten, különben kívül ropogós lesz hamar, belül viszont nyers marad. A kész darabokat tegyük egy papírtörlővel letakart tálra, felesleges olajra nem vágyunk.
Tányér, mentás tök és néhány labda (majdnem rímet írtam, de inkább kíméletes leszek), ehetünk.

Garam masala nincs ám nálunk hétfőtől péntekig, véletlen, véletlen, de a vonzalmam nem tagadom.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tök jó a címe:-)

Frau Paprika írta...

Egészen tökös, nem igaz:)?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails