2010. július 2., péntek

Főzési feladat

Mielőtt még azt gondolnák, nem, nem, Paprikáéknál nincs mindennap padlizsán. Az étel megbízásból született, szóbeli utasítások alapján, ugyanis Herr Paprika mamája (Éva) bizonyos okokból nem tudta elkészíteni Péternek. Én meg elvállaltam. Később Herr Paprika felvilágosított, hogy az elrendezés nem ilyen szokott lenni, inkább amolyan padlizsános caprese alakban fut, semmi rétegezés, a túró se egészen így szerepel, de akkor már késő volt. A paradicsomszósz is magánakció, szerintem kedvelik egymást, persze a teszt még hátra van, majd Péteré lesz az utolsó szó.
Függetlenedve az előbbiektől a mostani kánikulai hangulathoz jól illeszkedő ebéd, vacsora, mondjuk kicsit levon a pontszámokból, hogy sütőben kell sütni, viszont közben magára hagyhatjuk és hidratálhatunk. Kívül vagy belül.


Recept (2 személyre)


2 nagyobb padlizsán
2-3 szem paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
1 marék bazsalikomlevél

olívaolaj

kb. 15 dkg túró


bors

1 doboz hámozott paradicsom

olívaolaj

kis cukor


bors

friss oregánó
1 gerezd fokhagyma

A padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük, a leveles kupakokat levágjuk, kb. fél centis karikákra vágjuk (besózásról itt már vallottam). Egy tepsit kibélelünk alufóliával, egymás mellé rakjuk a korongokat és meglocsoljuk olívaolajjak, majd kb. 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg megpirulnak, megpuhulnak. Közben egyszer fordítunk. (Lehet persze serpenyőben is sütni, de tapasztalatom szerint akkor masszívan olajos tud lenni.) Ezután kivesszük, hagyjuk egy kicsit hűlni.
Addig következhet a szósz: tegyük a hámozott paradicsomot, a fokhagymát, 1 ek olívaolajat és a fűszereket egy tálba, majd jól turmixoljuk össze. Ezután öntsük 1 kisebb edénybe, és lassú tűzön főzzük, amíg besűrűsödik. Ha már a végén járunk a folyamatnak, adjuk hozzá a megmosott, kisebb darabokra vágott oregánót. Rotyogjon még egy kicsit, majd zárjuk el, kóstoljunk, fűszerezzünk, ha hiányzik még egy íz a szánkból.
Vegyünk elő egy tűzálló tálat, következik a padlizsán. A paradicsomokat mossuk meg, töröljük szárazra, majd karikázzuk fel. A fokhagymák héját leszedjük, majd lereszeljük a gerezdeket, a bazsalikomleveleket megmossuk és egy papírtörlővel felitatjuk a vizet. Kezdhetünk rétegezni: 1 padlizsán, kis só, bors, fokhagyma, 1 levél bazsalikom, 1 kis darabka túró, majd jöhet a paradicsom, bors, csipet só, bazsalikom és így tovább. Ha elfogytak az alkotórészek, akkor a tetejére kerüljön egy kis túró (a befejező elem padlizsán legyen) és locsoljuk meg az egészet olívaolajjal, meg persze egy kis bors sem árthat. Ne egy tornyot (jó, ez kicsit túlzás) gyártsunk, hanem több egyformát (nálam 6 készült). Tegyük a sütőbe (kb. 200 fok), süssük, amíg megpirul, nagyjából 15 percig, de inkább a szemüknek higgyenek.
Ehető melegen és hidegen, hozzá jöhet a paradicsomszósz, tetszés szerinti helyre.

A kék sem véletlen, igyekszem a hétvégén végre vízbe merülni, de előtte még a kerékpározás is tervbe van véve, meg 1 szép nagy hekk. Ha nem kapok napszúrást, hétfőn jelentkezem.
Addig is egyenek-igyanak és persze szurkoljanak. Szombaton délután 4-kor mindenképp .

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon gusztusos! Mintha vega lasagna lenne tészta nélkül és más alakban! :-)

Frau Paprika írta...

Hát igen, én így képzeltem el a vázlat alapján :)
Lapos helyett "magas" lett ;-)

Foodafok írta...

Fantasztikus! Csodálatos! Pazarrrrr!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails