2010. június 4., péntek

Rozmaringos kedvvel

A rozmaringgal ez lesz a harmadik közös nyarunk. Egy erkélyen üldögélve ez már nagy teljesítmény, még a tél sem jelentett akadályt, jött a tavasz, zöldebb lett a zöldnél, hát én meg hálás vagyok. Használom is gyakran, sóstól az édesig próbáltunk már mindenfélét, a húsos tésztaszószból pedig már elhagyhatatlan. Szerintem.
Bolognainak nem nevezem, nem tudom, mi lenne az autentikus, a magam változatáig évekig tartó fejlesztgetés vezetett. Azért ilyen hosszú, mert a történet hátrányos helyzetből indult, ugyanis egyetemista koromban, amikor kezdtem megfogni a fakanalat, még tasakból került ki az alap. Aztán rájöttem egészen gyorsan, hogy ez megy magától is, megveszem az alapanyagokat és nahát, valahogy jobb az íze is. Próbáltam ezt, próbáltam azt, végül kialakult a ma használatos forma, ez következik most.

Recept

25 dkg
darált sertéshús (lapocka)

25 dkg darált marhahús (lehet lapocka ez is)

1 hámozott paradicsom konzerv

2-3 deci paradicsomlé
1 kis doboz paradicsomsűrítmény
1 deci száraz vörösbor
3 vékony répa

2 zellerszár

2 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring

cukor


bors

olívaolaj

A hagymákat meghámozzuk, apróra vágjuk. Ugyanezt tegyük a fokhagymákkal is. A répákat, zellerszárakat megtisztítjuk, felszeleteljük. A rozmaringot mossuk, szárítsuk, szedjük le a leveleket, majd vágjuk kisebb darabokra. Egy magas falú serpenyőben felforrósítjuk az olajat, kerülhet bele a hagyma, majd sütjük üvegesedésig. Ezután jöhet a kétféle hús, néhány percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a rozmaringot, a répát, a zellerszárat és a paradicsomsűrítményt, pirítsuk tovább 2-3 percig. Ezután öntsük a serpenyőbe a vörösbort, keverjük el, majd várjunk, amíg elpárolog az alkohol. Fűszerezzünk sóval, borssal, némi cukorral. Adjuk a húsos ragunkhoz a hámozott paradicsomokat és a paradicsomlevet, 1 deci vizet, keverjük el alaposan, majd fedjük le. Alacsonyabb lángon főzzük kb. 15-20 percig, ezután vegyük le a fedőt, kóstoljunk, ha szükséges fűszerezzünk még. Ha túl hígnak találnánk, párologtassunk még el a folyadékból.

Közben főzzünk tésztát (spagetti, vagy ahogy tetszik) a szokásos módon, az elkészült ragunk kb, 5-6 adagra lesz elegendő. Ha vágynak rá, kerüljön még a tetejére parmezán, a mi háztartásunkban most nem volt megtalálható. Egy pohár bor bor, előtte, közben vagy utána. Muszáj.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails