2010. május 11., kedd

Kilencvenkilenc

Egyik vásárlásunk alkalmával Herr Paprika (aki imád alapanyagokat venni) a tésztás polcok előtt állva egyszer csak megszólalt: - Jól látom? Lasagne lapok 99 Ft-ért? Erre már odaléptem én is. Nem volt baj a szemével: 99 aztán semmi. Á, ez nem lehet, gyerünk az árleolvasóhoz. Eredmény ugyanaz. Na jó, majd a pénztárnál úgyis kiderül valami turpisság. Vegyünk azért kettőt. Nem, inkább hármat. Herr Paprika végül a kosárba rakott négyet. Kassza, fizetünk, jönnek a mi tésztás dobozaink és semmi meglepetés. 99. A pénztárosnő szerint lehagyhattak egy számot a végéről, mondjuk egy nullát. De ez most valóban ennyi. Akkor lasagne lesz.

Recept

fél kg darált sertéshús (comb, lapocka)
kb. 1 doboz lasagne tészta
1 liter házi paradicsomlé
néhány ág rozmaring
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
3 répa
3 zellerszár

bors
cukor
liszt
5-7 dl tej
5 dkg vaj
szerecsendió
olívaolaj
parmezán
mozzarella

A munkamegosztás alapján én készítem a húsos ragut, Herr Paprika besamelezik, majd precízen összeállít. Első fázis: hámozzuk meg a hagymákat, vágjuk apróra. Tegyük ugyanezt a répákkal, apró helyett inkább kis darabokra vágjuk. A zellerszárakat mossuk meg alaposan, egy kés segítségével kicsit hámozzuk meg (szedjük le a fás szálakat), majd szeleteljük kicsire. A rozmaringot mossuk meg, szedjük le a leveleket az ágakról, majd ugyancsak vágjuk apróra. Egy nagyobb, magas falú serpenyőben forrósítsunk olajat, dobjuk rá a hagymát, süssük, míg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a húst, a répát, a zellert, a szétnyomott fokhagymagerezdeket és a rozmaringot, pirítsuk néhány percig. Öntsük az edénybe a paradicsomlevelet, só, bors, kevés cukor, keverjük össze alaposan, majd fedjük le. Főzzük kb. 20-25 percig, kóstoljuk, ha úgy érezzük, fűszerezzünk még. Nem baj, ha hígnak látjuk, a plusz folyadékra szükségünk lesz még.
Ezután Herr Paprika része jön: olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, adjunk hozzá két evőkanál lisztet, pirítsuk néhány percig, majd szép lassan adagoljuk hozzá a tejet. Só, bors, reszelt szerecsendió. A végeredmény legyen krémes, de ne túl sűrű, tejet is ennek függvényében használjunk. Herr Paprika: Csak érzés szerint!
Következik az összeállítás: egy közepes magasabb falú tepsi aljába tegyünk egy kis olívaolajat, majd a húsos ragunk tetejéről merjünk le egy kis paradicsomszószt, terítsük szét. Jöhet egy réteg tésztalap, Herr Parika szükség esetén letör egy darabot itt, hozzáilleszt ott. A tésztára kerül egy réteg a raguból, majd néhány kanál besamel. Folytassuk, amíg van alapanyag. (A lasagne szerintem akkor jó, ha nem úszik a húsban, de nem is száraz. Mi így próbálunk rétegezni). A tetejére kerüljön egy sor tészta, arra már csak besamel, végül a lereszelt sajtok.
Fedjük le, süssük kb. 20-25 percig forró sütőben. Ha már szépen belecsusszan a villa, lefedés nélkül süssük még egy kicsit, hogy szépen megpiruljon a teteje (mi grillezéshez folyamodtunk).

Legyünk rendesek, várjunk, amíg egy kicsit hűl, különben oda a szánk belseje. Sima zöld saláta, egy kis olajjal, ecettel a legjobb hozzá. (További dobozok pedig a kamrában várnak a sorukra.)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails